ARTISTER

Artister Visfestival Landskrona 2017


Dan Hylander

Dan Hylander kräver ingen närmre presentation. Sedan bildandet av Raj Montana Band på 70-talet har vi fått njuta av hans artisteri. En mängd album har det blivit genom årens lopp och Hylander har dessutom  erhållit Rockbjörnen 2 gånger.  Under senare delen av 1990-talet övergick Hylander med stor framgång till att skriva musik åt och producera andra artister. Hösten 2009 satte Dan Hylander samman sitt första band på drygt 20 år och turnerar flitigt och framgångsrikt. 2011 släpptes skivan Den försenade mannen som var hans första i eget namn på 17 år.  2016 gav Dan ut ännu en platta, nu med musik han gjort åt andra artister. Succen lät inte vänta på sig. Dan kommer till oss tillsammans med de mycket skickliga medmusikanterna Magnus Ludvigsson på piano och Petra Wahlgren på fiol.

Den Gyldene Freden

osynlig text

Den Gyldene Freden, en föreställning som är en hyllning till Evert Taube och hans musik, gestaltades i april på Landskrona Teater och på Visfestivalen får vi nu lyssna till en konsertvariant. ”Vi som tolkar Evert Taube är glada för att han skrev så många melodier och skrev dikter som passade till andra melodier. De allra flesta vet inte vilka melodier Evert Taube skrivit och vilka andra skrivit. Det är heller inte viktigt. Det viktiga är mötet mellan poesi och musik som skapar en helhet.”, säger Birger Sölverud som är upphovsmannen till föreställningen.  Ensemblen som tolkar Evert Taube i konsertvariant består av Anna Bornemark, Birger Sölverud, Helene Skogspil samt Samuel Trygger.

För musiken står Sven Bornemark på klaviatur, tillika kapellmästare samt Ingvar Nilsson på dragspel.

Eric Sandberg

osynlig text

Eric Sandberg är en vissångare av hin håle.Till vardags är han lärare, till sina elevers stora förtret. Hans visor spänner över ett brett fält, från det burleska till det underfundiga över det romantiska till rena oförskämdheter. Han sjunger allt från Bellman till helt moderna visor på svenska, finska och engelska. Detta har han gjort i över 40 år vid det här laget –”...med varierande framgång, gratis eller mot betalning”, skämtar han. Nuförtiden sjunger han mest för sitt eget höga nöjes skull, men han är alltid tacksam när han får en intresserad publik att framföra sina visor för.

På Visfestivalen har han lovat hålla sig på mattan och sjunga snälla och poetiska visor, fast man vet aldrig.

osynlig text

 Ewert Ljusberg

Ewert Ljusberg är en av våra största vissångare, som har spelat in ett stort antal skivor och medverkat i en mängd radio- och TV-program. Med sin starka karisma och sina roande och tänkvärda program lockar han publiken ut på vådliga färder mellan komik och tragik. Juryn som gav honom Fred Åkerströmstipendiet beskrev honom som ”en fullödig konstnär och entertainer som tar ut svängarna med en repertoarbredd och röstresurser som speglar viskonstens alla möjligheter från finstämd lyrik till frustande burleskeri”.

Var så säkra på att Ewert Ljusberg kommer att riva ner både skratt och applåder.

osynlig text

Heidi Baier

Heidi Baier -"Personlig, öppen blick, frimodig, livserfaren kvinna, reflekterande och djup" "Vi som lyssnar är andlösa, hon sjunger "Himlen är oskyldigt blå" långsammare mer eftersinnande än andra", skrev Södermanlands Nyheter om Heidi Baier i fjol. Heidi är vissångerska och scenartist från Ludvika i Dalarna. Hon har rötter ur finnmarkens djupa skogar och är utbildad vid Vislinjen och teaterlinjen på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv.     Heidi erbjuder visor både ur den gamla visskatten och den nyare. Hon har t.ex. tagit sig an Ulla Billqvist från 40-talet, Nils Ferlin och Dan Andersson för att nämna några av de äldre visdiktarna. Bland de modernare visdiktarna i hennes repertoar finns bl.a såsom Mikael Wiehe, Barbro Hörberg och Björn Afzelius.   2004 fick Heidi motta Evert Taube-stipendiet och 2009 Paljakapriset till Dan Anderssons minne, samt Lilla Dan Andersson-priset 2014.

Henrik Widegren

osynlig text

Henrik Widegren är läkaren, också känd som experten i ”Fråga Lund”, som tycker att det behövs fler visor om sjukvården. Det finns tusen sånger om kärlek, men ingen om tolvfingertarmen.Förra året släppte Henrik sitt andra album, Absolute Landsting 2. Det blev en succé på medelstora vårdcentraler i sydvästra Skåne och låten ”Googla aldrig dina symptom” blev uppmärksammad i tv och press. Henrik kommer att sjunga om bland annat vårdplatsbrist, sexualupplysning och vad man kan göra med ett stetoskop. Inget ämne är för tråkigt för att skämta om! Så kom med dina sjukdomar, dina hypokondrier och din dosett.

Du som är landstingsanställd får ingen rabatt, men du hänger med lite bättre i kurvorna. Sjukt välkomna!

Jan Hammarlund

osynlig text

Jan Hammarlund sjunger om samtiden på ett sätt som ingen annan lyckas med, skrev Västervikstidningen 2009.  Han blandar poetiska och finstämda sånger med mer bagatellartade och småroliga visor. Han egna texter vittnar om hur mycket arbete den 65-årige artisten lägger ner på sina låtar. Varje ord sitter precis där det ska. I ungdomen levde Jan hippieliv under några år och han etablerade sig som proggvisartist på 70-talet. 1974 upptäckte han Violeta Parra och introducerade henne i Sverige och lyckades samla in åtskilligt med pengar för solidaritetsarbetet för Chile. Under slutet av 70-talet turnerade Jan i England och USA (bl a tillsammans med Frankie Armstrong), – och ofta i Danmark, allt från Christiania till Roskilde. Jan engagerade sig mycket i gay-rörelsen och blev med sånger som ”Sexualpolitiskt snack” och ”Ville” under en rad år den enda kända homoartisten i Sverige.  Jan Hammarlund har hela 26 skivor på sitt samvete.

osynlig text

Anna-Lena Brundin & Jan Sigurd

Anna-Lena Brundin & Jan Sigurd - Chansons och jazz – varvat med sketcher och standup Med en ros bakom ena örat och en räv bakom det andra, framför Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd sånger - från Edith Piaf till Chet Baker och Monica Zetterlund. Däremellan filosoferar de med glimten i ögat kring ämnen som berör: Kriser, möten, högt blodtryck, husesyn, kärlek och svek. Kan man förena kärlek och humor? Ja, säger Anna-Lena. Nej, säger Jan. Anna-Lena Brundin Var nyligen Oscarsaktuell med filmen ”En man som heter Ove”, känd genom åren såsom ståuppkomiker, författare och sångerska. Men (för de yngre) kanske mest känd som mamman i ”Mysteriet på Grefveholm”. Jan Sigurd, författare till 20 böcker, låtskrivare och estradör, regelbundet aktuell med ny bok och nyss aktuell med cd:n ”Jazz för skeppsbrutna”. Skrev låtarna till Monica Z:as sista platta och fick Piratenpriset 2005.

osynlig text

Jeja Sundström

Jeja Sundström , vissångerska med rötter i Storuman och Stockholm.

Frukostklubben blev hennes första arena, men Vispråmen Storken  blev plantskola, liksom gruppen Visor&Bockfot (Stefan Demert , Björn Ståbi och Sid Jansson ) Gruppen turnerade många år i folkparker och med Riksteatern , gjorde radioserier (Folknöjet) och medverkade i många TV-program , kuskade runt hela landet  på festivaler av alla slag. Efter gruppens upplösning, fortsatte Stefan Demert och Jeja Sundström  i duettform många år.               

Jeja har också testat andra sammanhangsom filminspelningar, TV-serier, revyer, teaterscener osv. Men det är nåt vis(s)t med visan – den berättande sången.

Så till den återvänder hon alltid.

Jenny Almsenius

osynlig text

Jenny Almsenius är en av Sveriges bästa unga vissångerskor. Med sin gitarr och sitt munspel i bagaget har hon turnerat flitigt i både Sverige och Norge de senaste åren. Denna Göteborgsfödda artist hyllas mycket för sin starka scennärvaro. Jennys musik är en slags blandning av visa, pop och blues vilket ger ett helt eget uttryck, alltid med hennes varma röst i centrum. 2011 kom det kritikerrosade debutalbumet Sånt som brinner och 2016 släpptes uppföljaren Hjärtat slår mot asfalten.  De som sett Jenny inta en scen kan inte sluta prata om den glöd, värme och magi som hon förmedlar med sin röst och sitt humoristiska och avslappnade sätt.

Senaste besöket i Landskrona var på Trädgårdsgillet i fjol. Ni som var där fick njuta till Jennys musik då och nu får ni – och alla andra - en ny chans.

osynlig text

Maciel & Jennie

Maciel & Jennie - denna flitigt anlitade duo, som numera även är gifta, är bördiga från Löddeköpinge resp Åkarp och bjuder på en bred repertoar där smakfull stämsång är en ständig röd tråd. Maciel jobbar som musiklärare samt låtskrivare och studiomusiker i sin egen ”Studio Num4”. Han har körat eller spelat gitarr på såväl inspelningar som live med Jill Johnson, Shirley Clamp, Nanne Grönvall, Danny Saucedo, Robin Stjernberg för att nämna några, samt skrivit låtar till bl.a. Smokie, Suzzie Tapper, Cookies n’ Beans och Sonja Aldén. Tre gånger har han dessutom varit med i svenska Melodifestivalen som låtskrivare och därutöver en gång på Malta där han även var med på scen i det tävlande numret. Jennie är en välmeriterad sångerska som sjungit professionellt sedan 15-årsåldern. Med olika band har hon jobbat i bl.a. Grekland, Frankrike, Israel och Danmark och anlitas även ofta i andra sammanhang såsom vigslar och begravningar.

Matilda Magnusson

osynlig text

Matilda Magnusson, som ursprungligen kommer från Ödåkra, men numera boende i Göteborg, får ni njuta till på Visfestivalen 15 juli. Matilda är en ung förnyare av svensk visa, har stått på scen i 16 år och alltid med samma glödande och övertygande inlevelse. Matildas repertoar är mycket bred och det kan bli allt från Karl Gerhard-kupletter via Björn Afzelius till översättningar av Dolly Partons musik.  Vi kommer att bjudas på diverse tolkningar men också på egenskrivna visor och allt ackompanjeras med en klang som påminner om amerikansk folk music och country. För Matilda står texten ständigt i fokus, men endast i samspel med musiken och ofta med en grundläggande vilja att förstå sig på och påverka omvärlden.

osynlig text

Nilla Nielsen

Nilla Nielsen - är Helsingborgsartisten med den varma rösten och med sin hjärtliga scennärvaro, har hon uppskattats på mer än 250 livespelningar de senaste åren. I vintras har man bl.a. kunnat höra henne tillsammans med Hasse Andersson och Nisse Hellberg på Sundspärlan i Helsingborg. Hennes tolkningar av andra artister har en tendens att ge publiken gåshud, och det sägs ofta att hennes versioner är bättre än originalen. Nilla har en bred repertoar och tolkar allt från Janis Joplin, Emmy-Lou Harris, Bob Dylan, Elvis Presley, Creedence, Eric Clapton, till Prince, Rihanna, Robyn, First Aid Kit,  etc. Nillas egna texter är  starka och personliga. Hennes senaste album, det sjätte i raden är ”Good Day”. Nilla har ett stort miljö- och samhällsengagemang och har  medverkat med sin musik i många sådan sammanhang, t.ex för att rädda de sista orangutangerna, förregnskogen på Borneo, klimatfrågor, hemlösa hedersrelaterat våld m.m.

osynlig

Mattias Bengtsson

Mattias Bengtsson - En av våra spännande lokala artister är Mattias Bengtsson.


Han är en rejält reslig trubadurspelare, men vi har högt till (scen)taket på festivalen.

Mattias sjunger, ibland till sitt treradiga durspel, gärna lite folkliga visor. Skånska så klart! på sin egen från Österlen härstammande dialekt.

Emellanåt skriver han ihop någon egen smålustig visa, stundom någon mera allvarlig enligt honom själv. Över huvud taget totar Mattias gärna ihop verser till allehanda syften.

Kiki Nilsenius

osynlig

Lena Lövdahl

Kiki Nilsenius - En verbal käftsmäll med glimten i ögat, och på skånska dessutom!

Kan inte bli bättre än så!

Genom sin musik och sin humor presenterar Kiki tänkvärda bilder från samhället på sitt alldeles eget underfundiga sätt. Kiki skriver gärna visor med teman som samhällskritik och om livet självt. Senaste visan som Kiki nyligen lade på sin Facebook-sida har blivit en viral succé med 180.000 visningar.

Kiki Nilsenius, vår Landskronaartist, fick sin första gitarr av morfar vid nio års ålder. Hon började kort därefter sin musikaliska karriär på närbutiken i byn, där hon satt och skrålade i ett hörn vid mjölkdisken. Idag sitter hon fortfarande och skrålar - men i sitt kök, framför en kamera. Allt enligt Kiki själv. I år får vi se henne live, då hon gästar oss på Visfestival Landskrona

osynlig

Lena Lövdahl vågar sig på det som få gjort förut!! Att tolka Bellman ur kvinnlig synvinkel. Lövdahl är en skicklig skådespelerska.  Med avspänd stil och stor skådespelarkonst lyfter Lena Lövdahl ett författarskap som är på väg in i historien till något modernt och angeläget. Hon blandar den gustavianska tidens upplysning, förfining och koketteri med frustrerande livsglädje, hejdlös galghumor och dödens obeveklighet.  Allt detta till ett ackompanjemang av en klangfull, dubbelsträngad mandola, instrumentet som är ganska likt det Bellman själv spelade på. Mandolan ger både den klangfulla klangen och den trolska tonen till tolkningarna. Lövdahl rör sig med tvära kast mellan det vackra och det burleska, mellan gl ädje och sorg.  Lena Lövdahl har tolkat Bellman i olika konstellationer sedan 90 -talet och just nu turnerar hon solo landet runt och tolkar Bellman till ackompanjemang av  sin mandola.

Kvartett ur Malmö Limelight Chorus

Kvartett ur Malmö Limelight Chorus Blivande världsmästare? Det ska bjudas på visor i barbershop-arrangemang. MLC - Malmö Limelight Chorus - är en ca 40 kvinnor stark show- och tävlingskör inom genren barbershop. Förutom de klassiska barbershop-arrangemangen sjunger man allt från pop, rock, visa och musikallåtar. Sångglädje och musikalisk träffsäkerhet är starka ledord. Hela kören får inte plats på vår scen men väl en härlig kvartett från gruppen ska vi få njuta till.   MLC blev i fjol Nordiska Mästare inom Small Chorus och är i den kategorin numera nästbäst i världen. I oktober kommer man att tävla i VM i Las Vegas och så klart håller vi alla tummarna.  Kvartetten kommer att bjuda på lite av varje, visor naturligtvis, både i barbershop-arrangemang och annan sättning, men vi får också lyssna till några jazzigare tongångar. 

osynlig

osynlig

Torgny Persson

Torgny Persson - Det blir visor med mäktig operaklang. Den operaskolade busschauffören, bördig från Landskrona, har bl.a. frilansat vid Malmö Opera men bor numera i Värmland. Han medverkade 2010 i TV4:s  Körslaget. När kören han sjöng i föll på målsnöret i så var det ”operadivan” Torgny Perssons solonummer i ”La Donna E Mobile” som blev semifinalens höjdpunkt.  Malena Ernman blev så imponerad av Torgny att hon på stående fot bjöd in honom till att sjunga med henne i Dalhalla: ”Det är en av mina drömmar som slår in” sade Torgny om inbjudan. I yngre dagar arbetade Torgny som lärling på varvet i Landskrona och bodde på pojkhemmet som låg där nuvarande Hotell Chaplin ligger. Nu återkommer han till sin barndomsstad och sitt barndomsboende, då han via vårt samarbete med Hotell Chaplin kommer att övernatta på samma plats.